Novice
12.08.2008

Nov izdelek Merlo v prvi liniji – Roto MCSS


Trgu je na voljo cela serija delovnih strojev MCSS ROTO z največjo višino dviga od 10 – 25 metrov. Kot poroča Merlojev direktor izvoza Guido Costamagna, je 25-metrski ROTO 40.25 MCSS povzročil živahno zanimanje. Kljub temu pa ni padlo zanimanje za 19-metrske in 21-metrske variante. Prav nasprotno, prednosti sistema MCSS so prav tako izredno uporabne na manjših delovnih vozilih.

MCSS predstavlja celotno serijo delovnih strojev ROTO z novo kabino in kontrolnim sistemom MERLIN. Novi motor, 145-konjski 6-cilindrični Iveco NEF je pri tej novi seriji standarden.

Edina razlika med 25-metrsko različico in preostalo serijo MCSS je sistem pritrditve kabine. Ta je fiksirana na manjših modulih, ki omogočajo hidravlično nagibanje kabine za boljši pregled nad tovorom, s katerim upravljate.

MCSS – »MERlin Computerised Slew Safety System« - pomeni popolnoma novo dimenzijo operiranja Roto delovnih vozil s teleskopsko roko. Do sedaj je bilo upravljanje z delovnim strojem do neke mere omejeno s kontrolnim sistemom. Na primer, pri uporabi delovnih ploščadi je bilo obvezno delo s popolnoma iztegnjenimi stabilizatorji, da je delovni stroj znal razbrati stabilnostne parametre, s katerimi je imel opravka. To je bilo seveda veliko bolje, kot upravljati z merilcem silnic, ki je v uporabi pri drugih izdelovalcih podobnih delovnih strojev. Takšni merilci so bili in so učinkoviti le za omejen spekter dodatne opreme in nastavkov za teleskopsko roko.

Boljše določanje nevarnosti prevračanja

Kako je torej sistem MCSS drugačen? Preprosto zato, ker pri delu ne zahteva preddoločeno in teoretično zasnovano tabelo obremenitve. Namesto tega se stalno meri pritisk na vsak stabilizator, ter se neposredno meri izračun stabilnosti. Jasno, da ko pritisk na določen stabilizator pade pod določen nivo, stabilnosti ni več mogoče vzdrževati.

V primerjavi s sistemom CSS, ki je bil vgrajen na prejšnje delovne stroje ROTO, MCSS uporablja bolj tehnološko dovršeno programsko in strojno opremo, ki je bila združena v manj komponent, kar odločno vpliva na zanesljivost. Na prvi pogled: sistem MERlin omogoča bolj natančen prikaz, da je upravljalcu stroja omogočen pregled nad bolj uporabnimi informacijami.


Natančen položaj težišča tovora in stroja je vedno pred očmi. Prav tako lahko spremljate moment prevračanja, ki ga povzroča to težišče, kot dodaten varnostni element. Ko se težišče približa potencialno nevarnemu položaju, se vklopi signal »traffic light«, slušni alarm in končno blokada premikanja.

Sistem MCSS deluje z virtualno tabelo obremenitve. Pravilen izračun maksimalne kapacitete je stalno na voljo. To je še posebej pomembno pri dostopanju z delovnimi ploščadmi, ko se pogosto uporablja kapaciteta na samih mejah obremenitve.

Lažje niveliranje, udobje v kabini

Čeprav je elektronika nove serije vodilna med tistim, kar je pri delovnih strojih s teleskopsko roko na voljo na trgu, so pomembni tudi drugi dosežki, ki serijo MCSS postavijo nad ostale. Manjša sprememba je, da stabilizatorje lahko upravljate v parih, da je niveliranje lažje. Nova kabina ima enake prednosti (razen hidravličnega nagiba), kot tista pri 40.25 MCSS. Notranjost je bolj osvetljena in zračena, ter je v njej ogromno prostora za skladiščenje vseh potrebnih malenkosti. Kontrolam vlada plošča MERlin, kjer lahko spremljate meritve, ki niso na voljo drugod.

Še dodatna oprema teleskopske roke je vedno pametnejša

Ni navodil za uporabo plošče MERlin, s kontrolami lahko upravljate neposredno. Hidravlični sistem proizvaja Danfoss – še en proizvajalec, vodilen na trgu! Občutljivost sistema in povratne informacije so tako izdatne, da ročnih kontrol ne potrebujete več.

Oprema, kot so dodaten priključek žerjava, se lahko hitro poškoduje. Predvsem zato, ker je njegova nosilnost manjša, kot je zmogljivost hidravličnega sistema. Z novo opremo lahko dodatna oprema sporoča delovnemu stroju podatke o delovanju, ter se tako poškodbe preprečijo. Na videz majhna sprememba lahko povzroči velike prihranke podjetjem, ki stroje izposojajo.

Vse to in še več lahko izveste od naših predstavnikov na sejmih Megra v Gornji Radgoni (5. – 9. april) in na sejmu Demo v Ljubljani (Stanežiče, 15. in 16. april). Na sejmih bomo predstavljali tudi ostale odlične proizvajalce, ki jih zastopamo (Perkins, Volvo Penta, Tuchel, …) ob izpolnitvi ankete pa boste lahko uveljavljali tudi enkraten sejemski 10% popust za program Perkins. Letos namreč praznujemo 10-obletnico zastopstva. Vabljeni!« Nazaj